grillbod gällared

Om oss och företaget

Gården ägs och drivs av Gunnel och Carl-Göran Kullander

Vi träffades 1979 på lantbruksskolan Plönningegymnasiet. Båda fick jobb på samma gård, Gunnel ansvarade för mjölkorna och Carl-Göran arbetade ute på lantbruket. 1985 flyttade vi till Gällared och på gården har vi bedrivit mjölkproduktion i ett 15-tal år, sedan köttdjursuppfödning i 7 år och nu är ladugården under förvandling till ja, allt är inte klart än...

Idag är Gunnel ansvarig för turismen, Ljusstöpningen, gårdsbutiken och ekonomin på gården. Carl-Göran är lite av mångsysslare då han arbetar med legosvetsning och kör åt maskinstation. De blir även lite arbete hemma på gården och i skogen.

Bed & Breakfast och Bo på lantgård startade vi med 1996.

Varför blev det Bed & Breakfast i Gällared?

En vinterkväll i början av 1990-talet krafsade Hugo på innertaket i vårt Tv-rum. Hugo lät i och för sig ensam men man visste ju aldrig med råttor. Farfar sa hittar man 1 så finns där minst 50 till. Nu blev det till att bryta upp golvet på vinden och lägga ut gift och försöka locka dit Hugo. Efter ett tag så försvann ljudet och vi hoppades att Hugo och hans ev. kompisar var borta. Vi hittade bara Hugo och han hade somnat in på vedhögen i källaren. Troligtvis hade han sökt sig till källaren för att han blivit törstig av giftet och i källaren fanns hydrofortanken och den läckte lite vatten.

Men vad har Hugo att göra med Bed& Breakfast att göra? Jo, eftersom vi var arrendatorer på gården så fick vi ta kontakt med kyrkan när vi upptäckt att det inte fanns någon isolering och för att få hjälp att isolera boningshuset. En arrendator är en som hyr gården och vi hyrde av kyrkan. Som arrendator på en prästgård får man inte göra vad man vill utan att man måste först fråga och förhandla med stiftet.

Vi försökte men kyrkan valde att sälja istället, så våren 1994 köpte vi gården. Nu var vi ägare till en gård ett stort boningshus som var behov av renovering. Men vad skulle vi med ett så stort hus till? När huset byggdes 1858 då bodde prästen med familj här och han hade sin pastorsexpedition på första våning. På andra våning bodde tjänstefolk. Och de som brukade gården och var arrendatorer de bodde i lilla röda stugan jämte huset. År 1926 slogs församlingarna ihop och dåvarande präst flyttade till grannförsamlingen Gunnarp. De efterföljande åren fram till att vi köpte gården så bodde de som brukade gården i det stora gula huset och lilla röda fick stå tomt så när som lite arbetare som hyrde in sig när kraftverket byggdes på 40-50 talet. Även på andra våningen på stora gula huset hyrdes det ut rum till arbetare under kraftverksbygget. Vi fick vetskapen om uthyrningarna på gården och som lantbrukare med mjölkproduktion så skulle vår gård kunna vara ett bra ställe att bedriva "Bo på Lantgård " på. Sagt och gjort! Vi började renovera och bygga för uthyrning och de allra första Bo på lantgård gästerna kom i maj 1996. Vi fortsatte och renovera lite här och där. Men allt efter vad tiden gick så avveckla vi lantbruket och då blev det istället Bed & Breakfast och på den vägen är det.......

2019 ändrade vi koncept till Bed & Kitchen , ett boende med självhushållnng där vi bjuder på kaffe/mjölk till dito. Som gäst får du färdigbäddade sängar ,handdukar och slutstädning ingår också. 

Gunnel o Carl-Göran  -  Foto:Maria Berg
Gunnel o Carl-Göran - Foto:Maria Berg